Pytania i odpowiedzi
Najczęściej zadawane pytania
Nabór
Na kurs może zapisać się każda osoba zainteresowana branżą gastronomiczną – nie wymagamy wcześniejszego doświadczenia. Warunkiem uczestnictwa jest ukończenie 18 roku życia i dostarczenie zaświadczenia lekarskiego o braku przeciwwskazań do nauki w zawodzie.
Wystarczy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny online. Po zapisaniu się uczestnik otrzyma e-mail z dalszymi instrukcjami, umową i kwestionariuszem osobowym. Decyduje kolejność zgłoszeń.
Po wniesieniu wpisowego słuchacz powinien niezwłocznie wypełnić dokumenty dostępne online (kwestionariusz i umowę) oraz przesłać na mail sekretariatu orzeczenie lekarskie. Jest to konieczne do rozpoczęcia kursu.
Pozostałe dokumenty, takie jak umowa dotycząca praktyk, dziennik praktyk czy świadectwo ukończenia ostatniego etapu edukacji, składasz w trakcie trwania kursu.
Nie. Program został opracowany tak, by od podstaw przygotować do pracy w zawodzie cukiernika.
Nie potrzebujesz matury aby zapisać się na Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy Cukiernika. Aby zapisać się na szkolenie, musisz mieć ukończone tylko gimnazjum lub 8 letnią szkołę podstawową.
Przebieg nauki
Tak, część teoretyczna kursu realizowana jest online. Wykłady prowadzone są na żywo, z możliwością zadawania pytań w czasie rzeczywistym.
Wszystkie zajęcia są nagrywane i udostępniane na platformie e-learningowej, dzięki czemu można uczyć się w dogodnym czasie.
W ciągu tygodnia, w godzinach popołudniowych. Terminy są dostosowane do osób pracujących.
Kurs obejmuje m.in. produkcję wyrobów cukierniczych, przygotowanie mas, kremów i polew, dekorację ciast i tortów, zasady BHP, obsługę maszyn cukierniczych oraz podstawy prowadzenia działalności gastronomicznej.
Stabilne łącze internetowe, komputer lub tablet z przeglądarką internetową oraz zestaw słuchawkowy lub głośniki.
Zajęcia praktyczne realizowane są w wybranych cukierniach lub restauracjach, ewentualnie w miejscu pracy uczestnika – po akceptacji organizatora.
Tak, po zdaniu egzaminu państwowego kursant uzyskuje kwalifikację SPC.01 – Produkcja wyrobów cukierniczych.
Kurs trwa około 10 miesięcy i obejmuje 546 godzin, z czego 60% stanowią zajęcia praktyczne.
Dla form kształcenia zaocznego rozporządzenie MEN dopuszcza realizację minimum 65% godzin. Program obejmuje pełny zakres kwalifikacji zawodowych, z pominięciem części ogólnokształcącej.
Egzaminy zawodowe
Egzamin składa się z części teoretycznej (test) i praktycznej (przygotowanie wyrobów cukierniczych). Terminy ustala Okręgowa Komisja Egzaminacyjna.
Tak. Egzamin państwowy kosztuje 200 zł. Organizator zgłasza uczestników i zajmuje się formalnościami.
Po odpowiednim przygotowaniu – nie. Kursanci mają dostęp do testów, bazy pytań i przykładowych zadań egzaminacyjnych.
Pozytywny wynik egzaminu oznacza uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowej OKE i uzyskanie Zawodu Cukiernika.
Tak, jeśli uczestnik posiada wykształcenie co najmniej zawodowe lub branżowe I stopnia.
Nie. Dokumenty wydawane przez OKE nie zawierają informacji o trybie nauczania.